Pactis - Home

Stress-sensitief Werken

Tijdsduur: 1 dag (09:30 - 17:00 uur )

Bestemd voor: o.a.  Bewindvoerders, Mentoren, Curatoren, Schuldhulpverleners, Debiteurenbeheerders 


alleen incompany

* prijs op aanvraag


Accreditatie en PE-punten

1. al onze vakopleidingen zijn KIWA-gecertificeerd

2. Beschermingsbewindvoerders:

Onze vakopleidingen voldoen aan het criterium "relevante bijscholing"

Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM toetst uitsluitend of er relevante bijscholing (voor alle hoedanigheden) is gevolgd. Deze bijscholing wordt niet getoetst aan een minimum aantal studiepunten. Voor zover nodig vragen wij bij de betreffende branche-organisatie vooraf punten aan. Verwacht aantal punten: 6.


  • Wat is stress-sensitief werken?
  • Achtergronden
  • De stress-sensitieve mindset!
  • How do you do it? de Toolbox!
  • Toegevoegde waarde
  • Oefenen

In de praktijk zit de grootste uitdaging voor u mogelijk in het begeleiden en sturen van uw cliënten. Hoe zorgt u ervoor dat ze uw beslissingen beter begrijpen en zich beter aan de gemaakte afspraken houden? Hoe zorgt u ervoor dat ze meer regie krijgen over hun eigen gedrag? Kortom, hoe verbetert u uw dienstverlening, vergroot u uw effectiviteit en werkt u aan de zelfredzaamheid van uw cliénen?


Tijdens de vakopleiding "Stress-sensitief werken" 

leert u rekening houden met de effecten van langdurige stress op mensen. 


U krijgt inzicht in de achtergronden en verschillende contexten waarin stress-sensitief werken wordt ingezet.


U wordt u bewust van uw eigen mindset en leert wat de meest effectieve stress-sensitieve mindset is.



Kees Over de Vest

Ik schrijf me in voor deze vakopleiding! Terug naar vakopleidingen

Vakopleiding: Stress-sensitief Werken

Stress-sensitieve dienstverlening is bezig aan een opmars. Cliënten zijn minder calculerend en zelfredzaam als vaak wordt gedacht. Armoede, gebrek aan geld en het hebben van schulden leiden tot stress. 
Soms is stress iets positiefs; het zet mensen aan tot actie. Teveel stress leidt echter tot een tunnelvisie, kortetermijndenken en kop in het zand. 

Als je deze cliënten een klein beetje de hand reikt, een klein beetje probeert te helpen, neemt de stress af. Als de stress afneemt, kunnen zij zelf weer dingen oppikken. Als de stress afneemt, komt er weer "ruimte" in hun hoofd. Kunnen zij weer makkelijk afspraken maken en nadenken over de consequenties van hun gedrag.

Het effect van stress-sensitief werken is dat cliënten zich meer gehoord en gezien voelen. Zij stellen zich meer open (er komt dan meer ‘ruimte” in hun brein) voor ondersteuning, suggesties en advies. Ook zullen zij beter in staat zijn hun eigen vaardigheden beter te benutten.

Als je stress-sensitief wil werken, dan ben je bereid om in eerste instantie even me te bewegen met je cliënt, om deze vervolgens een zetje te geven in de goede richting!

Share by: